Site-ul Instituției Avocatul Poporului folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii acestora, conform Regulamentului 679/27 aprilie 2016
CV ROMÂNĂ CV ENGLEZĂ

    

                                         

 

 

VICTOR CIORBEA

„La temelia întregii mele activităţi au stat întotdeauna respectarea şi aplicarea exemplară a Constituției, a legilor, cinstea, corectitudinea, onestitatea şi moralitatea.”

 

 

Scurtă biografie a domnului VICTOR CIORBEA, Avocatul Poporului din România.

S-a născut în anul 1954, este căsătorit şi are o fiică.

 

1979-1992: Absolvent, cu Summa Cum Laude, şef de promoţie pe ţară, al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj Napoca; cursuri postuniversitare (masterat), cu Summa Cum Laudae, în Drept Civil, Dreptul Muncii, Legislaţie Economică şi Drept Procesual Civil - Facultatea de Drept - Universitatea Bucureşti; examenele şi lucrările de doctorat, cu Summa Cum Laudae, la Facultatea de Drept - Universitatea Bucureşti; studii de management la Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA.

1979 - 1984: Judecător la Judecătoria sectorului 5, Bucureşti, specializat în cauze civile.

1984 - 1988: Procuror la Direcţia judiciară pentru cauze civile din Procuratura Generală (Parchetul General)

1984 - 1992: Cadru didactic la Facultatea de Drept - Universitatea Bucureşti, specializat în Drept Civil şi Drept Economic.

1990 - 1996: Preşedinte şi Fondator al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI); Preşedinte şi Fondator al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), şi apoi, după fuziunea cu Confederaţia "Frăţia", preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România "Frăţia" (CNSLR-"FRĂŢIA"); Preşedinte şi Fondator al Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România (CSDR); Membru al Comitetului Executiv al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Libere (ICFTU) şi al Comitetului Executiv al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC) şi Negociator pentru FSLI, CNSLR/ FRĂŢIA şi CSDR pe plan naţional şi internaţional.

În aceste funcţii sindicale, între altele, a avut o contribuţie esenţială la punerea bazelor mişcării sindicale democratice din România, la elaborarea proiectului primului act normativ prin care a fost realizată reforma în educaţie prin reducerea normei didactice, a numărului de elevi şi studenţi la clasă etc., a celei dintâi legislaţii sindicale din România, precum şi a noii legislaţii a muncii. De asemenea, a negociat cu organizaţiile patronale şi Guvernul primul contract colectiv de muncă la nivel naţional, precum şi unele din primele contracte colective de muncă la nivel de ramură.

1994 - 1996: Membru al Comitetului Executiv al Convenţiei Democratice din România (CDR), respectiv Membru al forurilor de conducere ale Alianţei Civice.

1996 -1998: Primar General al Bucureştilor.

A avut realizări deosebite în combaterea corupţiei, realizarea de investiţii şi demararea procedurilor de privatizare a unora dintre regiile din subordinea C.G.M.B. De asemenea, a pus bazele a numeroase proiecte pentru Bucureşti, care sunt şi astăzi valabile, precum: "Bucureşti 2000" (construcţia noului centru al municipiului), "Refacerea Centrului Istoric al Capitalei" proiecte japoneze de creare de structuri inelare de circulaţie în Bucureşti etc.

1996 -1998: Prim-Ministru al României.

În această funcţie, împreună cu membrii Guvernului şi cu majoritatea parlamentară, a elaborat şi adoptat o multitudine de acte normative, în aproape toate domeniile, dintre care numeroase, cu mici modificări, sunt şi astăzi în vigoare şi a înfăptuit reforme fundamentale în toate domeniile vieţii economice, politice, sociale, culturale etc.

Astfel, în plan economic, pentru a evita colapsul economic la nivel naţional şi a asigura tranziţia la economia de piaţă, a luat o multitudine de măsuri, dintre care menţionăm: liberalizarea totală a preţurilor, concomitent cu liberalizarea ratei de schimb valutar şi a unor schimburi comerciale; modificarea şi implementarea legislaţiei privind o reală şi accelerată privatizare a societăţilor comerciale, precum şi reglementari şi modificări foarte importante în diverse domenii ale legislaţiei comerciale; transformarea regiilor autonome în societăţi comerciale, restructurarea economiei: numai în sectorul minier au părăsit acest domeniu de activitate peste 100.000 de angajaţi, la cererea lor, în schimbul unor plăţi compensatorii consistente şi a faptului că negociase cu organismele financiare internaţionale sume importante pentru angajarea celor disponibilizaţi la executarea unor lucrări de închidere ecologică a minelor, pregătirea construcţiei de autostrăzi etc.

Împreună cu B.N.R., a injectat în sistemul bancar 1 miliard USD, a refăcut, temporar, rezerva valutară a ţării, a redeschis colaborarea României cu F.M.I şi B.M., a îmbunătăţit reglementările privind activitatea B.N.R. şi altele.

În acelaşi timp, a realizat reforme importante în cele mai diverse domenii, dintre care menţionăm: în plan politic a condus primul Guvern democratic al Românei din care au făcut parte pentru întâia dată şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare; în domeniul administrativ a adoptat primul act normativ care a descentralizat numeroase atribuţii către organele locale ale administraţiei publice şi care, cu foarte mici modificări, este şi în prezent în vigoare, precum şi proiectul Legii Finanţelor Publice Locale; în sectorul educaţiei, a adoptat Statutul Cadrelor Didactice, asigurându-le şi o salarizare mai adecvată; a reformat sistemul sanitar, introducând asigurările de sănătate după "modelul Bismarck", precum şi sistemul de protecţie socială: astfel, pe lângă plăţile compensatorii pentru cei concediaţi, a introdus măsuri pro active de combatere a şomajului, a acordat pentru prima oară concediul de doi ani pentru creşterea şi îngrijirea copilului etc.; a reformat întreaga legislaţie privind adopţiile, precum şi sistemul de îngrijire a copiilor aflaţi în dificultate; a luat măsuri pentru continuarea reformei justiţiei şi salarizarea corespunzătoare a magistraţilor; a constituit un sistem de dialog social la toate nivelurile şi un Departament pentru relaţiile cu societatea civilă (ONG-uri etc.); a creat, împreună cu patronatele şi sindicatele, un adevărat parteneriat social şi a pus bazele tripartitismului în România, prin înfiinţarea Consiliului Economic şi Social şi punerea bazelor celorlalte structuri tripartite şi altele. Totodată, a fost adoptată Legea privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului în România.

În domeniul politicii externe a contribuit la orientarea prooccidentală decisivă a României, pro NATO şi pro UE.

1999 - 2004: Preşedinte al unei formaţiuni politice creştin-democrate.

2004 - 22 Aprilie 2014: Preşedinte şi Avocat al SCPA „Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima” din cadrul Baroului Bucureşti.

 

2012 - Aprilie 2014: Senator PNL în Colegiul nr.7 – Bucureşti şi vicepreşedinte ANRM - Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

DISTINCŢII INTERNAŢIONALE:

1990 - în prezent: Premiat şi decorat de diverse state, organizaţii naţionale şi internaţionale, fundaţii, ONG-uri, mass-media etc.

 

1990 - în prezent: Cooperare cu diverse organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale.

 

 

 

Declarații de avere și interese